αθηνόραμα digital

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Ελληνική Black Friday: οδηγός επιβίωσης

Συμβουλές και tips για αγορές σωστές, όχι απλώς... φθηνές

Η περίφημη Black Friday - η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη κατά την οποία γίνονται μεγάλες εκπτώσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων - βρίσκεται πια "προ των πυλών" και, αν κρίνουμε από το ολοφάνερο ενδιαφέρον και τις συζητήσεις που γίνονται στο Web (ελληνικό και ξένο), θα είναι μία από τις πλέον... έντονες κι επικερδείς των τελευταίων ετών. Οι ευκαιρίες και... "ευκαιρίες" που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί είναι πολλές και θα αυξηθούν θεαματικά στις 00.01 απόψε. Αντί να προτείνουμε συγκεκριμένες τέτοιες - οι οποίες άλλους θα ενδιαφέρουν και άλλους καθόλου - θεωρούμε περισσότερο ωφέλιμο να δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς θα μπορέσουν οι φίλοι και φίλες του Αθηνόραμα Digital να εκμεταλλευθούν αληθινά την Black Friday και... όχι το αντίστροφο. Ας τις δούμε μία-μία!

Κάνε λίστα με αυτά που πραγματικά θέλεις
Σε περίπτωση που χρειάζεται να το υπογραμμίσουμε... ΟΚ, θα το κάνουμε: η Black Friday και κάθε άλλη ενέργεια μεγάλων προσφορών είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι. Το ζητούμενό τους είναι να παρακινηθείς να σκεφτείς πόσα χρήματα "εξοικονομείς" με την τάδε έκπτωση και όχι πόσα... ξοδεύεις στην ουσία. Δεν έχει νόημα να παρασύρεσαι, λοιπόν, αγοράζοντας πράγματα μόνο και μόνο επειδή φαίνονται "μεγάλη προσφορά". Φτιάξε μία λίστα με όσα όντως σ' ενδιαφέρει να αγοράσεις και να χρησιμοποιήσεις (αν θέλεις σημείωσε και μερικές εναλλακτικές για να έχεις μεγαλύτερη ευελιξία και πιο πολλές επιλογές) και "κυνήγησε" αυτά τα πράγματα. Όχι... "ό,τι κινείται" και έχει ένα "μείον" με διψήφιο νούμερο δίπλα του.

Μην κοιτάς έκπτωση, κοίτα τιμή
Σχετικό με το προηγούμενο, μα κι από μόνο του σημαντικό: αφενός δεν έχει νόημα να ψωνίζεις αποκλειστικά βάσει της έκπτωσης ούτως ή άλλως. Αφετέρου πολλές εκπτώσεις, δυστυχώς, είναι... "εκπτώσεις": είτε τιμές που τεχνηέντως αυξήθηκαν για να "μειωθούν" την Black Friday, είτε τιμές που δεν διαφέρουν από τις προσφορές που γίνονται σε οποιαδήποτε άλλη φάση του χρόνου. Εστίασε όχι στο πόσο επί τοις εκατό αναγράφει το εκάστοτε κατάστημα ότι κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση, αλλά στην τελική τιμή του προϊόντος που σε ενδιαφέρει. Αν κινείται στο πλαίσιο ενός ποσού που είχες στο μυαλό σου ως αποδεκτού να ξοδέψεις γι' αυτό, έχει καλώς (το επόμενο βήμα είναι να "κάνεις μία βόλτα" στα ανταγωνιστικά καταστήματα μήπως το ίδιο προϊόν υπάρχει και φθηνότερα). Αν δεν κινείται σε αυτό το πλαίσιο, τί σημασία έχει κι αν αναγράφει "-90%"; Είπαμε, δεν ψωνίζουμε κάτω από... ψυχολογική πίεση, ακόμη κι αν είναι όντως μεγάλη η προσφορά!

Χρησιμοποίησε τα apps σε κινητό ή tablet
Οι προσφορές της Black Friday ισχύουν για τις 24 ώρες της μεν (στην Ελλάδα τις κάναμε τετραήμερο... αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση), αλλά στο πλαίσιό της πολλές εμπορικές αλυσίδες και καταστήματα κάνουν και βραχύχρονες προσφορές (flash offers) που ισχύουν για περιορισμένο στοκ μέχρι να εξαντληθεί. Εκεί μπορεί να "κρύβεται" κάποια ευκαιρία που σε ενδιαφέρει αλλά... δεν μπορείς να περάσεις και όλη την Παρασκευή μπροστά στον Η/Υ σου! Η λύση: τα apps των εμπορικών αλυσίδων και καταστημάτων για κινητά ή/και tablets. Εγκατέστησε εκείνα που γνωρίζεις κι εμπιστεύεσαι, αν γνωρίζεις πως είναι πολύ πιθανό να τα χρησιμοποιήσεις φτιάξε και προφίλ εκεί (θα χρειαστεί ούτως ή άλλως και για τις "νορμάλ" αγορές). Αν τα καταστήματα αυτά αξίζουν της προσοχής σου, θα έχουν ήδη διαμορφώσει τα apps τους έτσι ώστε να προσφέρουν τόσο τις ευκαιρίες της Black Friday συνολικά, όσο και αυτά τα flash offers. Αν όχι, δεν αξίζουν της προσοχής σου (σόρι).

Μην πας στο κατάστημα, ψώνισε μέσω Internet
Ε, τα έχεις δει τώρα τα τραγελαφικά πλάνα στην τηλεόραση από τα... παλιά τα χρόνια, που ο όχλος των αφηνιασμένων καταναλωτών εισβάλλει σαν ταύρος σε γυαλοπωλείο στα εμπορικά και σηκώνει από τα ράφια ό,τι βρει μπροστά του! Παρ' εκτός κι αν θέλεις να ζήσεις τέτοιες συγκινήσεις στα ελληνικά εμπορικά καταστήματα, την Παρασκευή ψώνισε τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν μέσω Internet. Αυτό προϋποθέτει πως θα "το έχεις ψάξει πρώτα", ναι, αλλά είναι ήδη ηλίου φαεινότερον πως αυτό συμφέρει να το έχεις κάνει ούτως ή άλλως, είτε πας στο κατάστημα είτε επισκεφθείς το online shop του. Φτιάξε καφέ, βάλε μουσική, κάθησε αναπαυστικά μπροστά στο PC σου και... άσε τους άλλους να μαλλιοτραβιούνται στα ταμεία. Συγνώμη κιόλας, δηλαδή!

Τσεκάρεις πιστωτική και περιθώριο αγορών από σήμερα
Ξέρουμε, αστείο, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσος κόσμος (ειδικά αυτός που δεν κάνει συχνά αγορές ηλεκτρονικά) δεν ελέγχει αν η πιστωτική του κάρτα είναι λειτουργική - και, σε δεύτερη φάση, πόσο είναι το χρηματικό ποσό που έχει στην διάθεσή του για αγορές. Κάνε το, έστω και προληπτικά, από σήμερα. Στις ηλεκτρονικές αγορές καλώς ή κακώς οι πιστωτικές κάρτες είναι προτιμότερες από τις χρεωστικές γιατί ο έλεγχος υπολοίπου και η εκκαθάριση της πληρωμής γίνονται ταχύτερα (και σε περίπτωση λάθους ή άλλου προβλήματος μπορείς ν' αποζημιωθείς από την τράπεζα). Τσεκάρεις πιστωτική, λοιπόν: καλύτερα να μην βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης χάνοντας κάτι όντως ενδιαφέρον και σε πολύ καλή τιμή, μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί το τελευταίο βήμα. Σωστά;

Υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις πως η Black Friday θα λειτουργήσει υπέρ σου και όχι το αντίθετο: η εγγραφή στα newsletters των αγαπημένων σου καταστημάτων, η παρακολούθηση των Facebook/Twitter εκείνη την ημέρα, η... ολονυχτία της Πέμπτης προς Παρασκευή για τα ψώνια σου (οι προσφορές ισχύουν από τις 00.01), ακόμη και η χρήση sites που παρακολουθούν την τιμή προϊόντων διαχρονικά αν είσαι... αληθινά αποφασισμένος να βρεις την καλύτερη δυνατή ευκαιρία ever. Τα προαναφερθέντα που διαλέξαμε ν' αναφέρουμε, όμως, σε γενικές γραμμές ισχύουν για όλους, άρα και για σένα. Καλό κυνήγι και καλές αγορές!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ