αθηνόραμα digital

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Windows 10: δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7/8.1

H Microsoft ανατρέπει ισορροπίες και χαράζει νέα πορεία στο χώρο των καταναλωτικών λειτουργικών συστημάτων

Κακά τα ψέματα: ήταν πολλές χιλιάδες οι χρήστες που περίμεναν στη σχετική παρουσίαση της Microsoft να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των επερχόμενων Windows 10, ήταν όμως κυριολεκτικά... εκατομμύρια αυτοί που περίμεναν να διαπιστώσουν ποιές θα ήταν οι προθέσεις της αμερικανικής εταιρείας όσον αφορά το κόστος απόκτησής τους και στον τρόπο μετάβασης σε αυτά από τα Windows 7/8.1. Με την Apple να έχει καθιερώσει τις δωρεάν αναβαθμίσεις του OS-X εδώ και χρόνια στους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και τα iOS και Android να έχουν καταστήσει πρακτικά δεδομένη τη δωρεάν διάθεση επόμενων εκδόσεών τους στο κοινό των σχετικών φορητών συσκευών, το να χρεώνει μία εταιρεία λογισμικού για ένα λειτουργικό σύστημα - το άλλοτε αναμενόμενο και σύνηθες - δεν φάνταζε τόσο εύκολο. Και δεν ήταν, ούτε είναι. Γι' αυτό και αξίζουν τα εύσημα στη Microsoft, καθώς κατόρθωσε να βρει ακριβοδίκαιη, αλλά όχι επιχειρηματικά... αυτοκτονική λύση!

Στην λεπτομερή παρουσίαση των Windows 10 ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως τα Windows 10 θα προσφερθούν ως δωρεάν αναβάθμιση, χωρίς κανένα απολύτως κόστος, σε όλους τους χρήστες PC στηριγμένων σε Windows 8.1, αλλά και σε Windows 7 (!). To πρώτο ομολογούμε πως το περιμέναμε, ενώ το δεύτερο όχι - ας μην ξεχνάμε πως τα Windows 7 είναι ένα λειτουργικό σύστημα πενταετίας που έχει περάσει στην πρώτη φάση συνταξιοδότησής του ουσιαστικά. Είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρο εκ μέρους της Microsoft να προσφέρει οδό αναβάθμισης στα νεότερα Windows σε τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες - έστω κι αν, υποθέτουμε, υπάρχουν κάποιες διαφορές στις minimum προδιαγραφές συστήματος που απαιτούν τα Windows 7 και τα Windows 10.

Η δωρεάν αναβάθμιση ωστόσο - και εκεί "κρύβεται" η ευφυία στην μελετημένη κίνηση της Microsoft - θα προσφέρεται μόνο κατά τους πρώτους 12 μήνες της διάθεσης των Windows 10. Από το πέρας του πρώτου έτους και μετά θα υπάρχει κάποιο, αδιευκρίνιστο ακόμη, κόστος, ενώ κόστος θα υπάρχει και για τους καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν τα Windows 10 από αυτόνομη, εμπορική μορφή. Κόστος θα υπάρχει, φυσικά, έμμεσο και για το κοινό που θα λάβει τα Windows 10 προεγκατεστημένα σε καινούργιο PC (αφού στην τιμή του δεύτερου περιλαμβάνεται και αυτή των πρώτων... έστω και "ειδική"). Με αυτά ως δεδομένα, βέβαια, είναι φανερό πως περίπου... οι πάντες θα σπεύσουν να αναβαθμίσουν το συντομότερο δυνατό τους Η/Υ τους με Windows 7/8.1 σε Windows 10, βοηθώντας έτσι τη Microsoft να σημειώσει το δίχως άλλο την ταχύτερη μετάβαση σε νέα Windows που έγινε ποτέ και να είναι σε θέση (α) να επικαλεστεί αυτήν την μετάβαση ως μεγάλη επιτυχία, αλλά και (β) να προσφέρει στους δημιουργούς apps πάρα πολύ γρήγορα ένα πολύ μεγάλο κοινό καταναλωτικό στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν. Με εφαρμογές, μάλιστα, που εκτελούνται αυτούσιες σε laptop, tablet, smartphone, ακόμη και στο Xbox One.

Την ίδια δωρεάν μετάβαση σε Windows 10 θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν και οι κάτοχοι smartphones που στηρίζονται αυτή τη στιγμή σε Windows 8.1 (τα κορυφαία ή/και νεότερα Lumia στην ουσία), με τον ίδιο περιορισμό των 12 μηνών. Με τα Windows 10 να διατίθενται στο κοινό το φθινόπωρο, η Microsoft προσφέρει με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιση - και ολοφάνερο κίνητρο - σε όλους τους καταναλωτές που σκέφτονταν στο μεσοδιάστημα να αγοράσουν ένα κινητό τηλέφωνο βασισμένο σε Windows Phone 8.1 αλλά διατηρούσαν αμφιβολίες για την διατήρηση της αξίας αυτής της συσκευής μετά την εμφάνιση αντίστοιχων βασισμένων σε Windows 10.

H σημασία της ουσιαστικά δωρεάν διάθεσης των Windows 10 δεν μπορεί να υποτιμηθεί: είναι μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στην μέχρι σήμερα πορεία της Microsoft και μία επιλογή που αλλάζει τις ισορροπίες ανάμεσα στα οικοσυστήματα των Windows, του OS-X και του Linux. Για τα Windows Phone το "ειδικό βάρος" της δωρεάν αναβάθμισης είναι υπολογίσμο, αλλά μικρότερο. Για τους Η/Υ, όμως, με την προσφορά των Windows 10 δίχως κόστος ο αμερικανικός κολοσσός καθιερώνει μία προσέγγιση από την οποία "δεν υπάρχει επιστροφή": θα είναι αδιανόητο, από τον φετινό χειμώνα και μετά, η Microsoft να χρεώσει για αναβάθμιση από μία έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού στον κόσμο, στην επόμενη. Τα στελέχη της το συνειδητοποιούν και το αποδέχονται, εξ ου και η δεδηλωμένη τους πια πρόθεση να καταστήσουν τα Windows "υπηρεσία" και αυτά να μην χαρακτηρίζονται πλέον ως "προϊόν". Και αν υπήρχε ακόμη κάποιος που χρειαζόταν απόδειξη όσον αφορά στις προθέσεις του Satya Nadella να αλλάξει την πορεία της Microsoft αποφασιστικά... δεν νομίζουμε να υπάρχει, πλέον!


 • dimitris ploumidis πριν από 1 χρόνια

  Θέλω να δω αν τα 10 όντως αλλάζουν τις ισορροπίες ανάμεσα στα οικοσυστήματα των Windows,

 • kostantinos πριν από 2 χρόνια

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ Τ 7 ΣΕ 10 ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

 • ΣΟΦΙΑ πριν από 2 χρόνια

  ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ Τ' ΑΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 • ΛΙΛΗ ΑΙΒΑΛΙΟΥΤΟΥ πριν από 2 χρόνια

  αναβάθμιση των Windows7 σε 10 ευχαριστώ!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ